Fast Fashion

Kjenner du til uttrykket fast fashion? Eller rask mote?

Litt snevert forklart handler uttrykket om rask produksjon av klær. Å lage billigversjoner av siste trend fra catwalken i London, Paris, Milano og New York, slik at du og jeg kan imitere motebransjens glamorøse verden.

Baksiden av medaljen er selvsagt at klærne ofte er produsert i lavkost land, hvor både miljø og arbeidere kan utnyttes. Klærne produseres gjerne ved hjelp av syntetiske stoffer som hverken er spesielt slitesterke eller lette å bryte ned når de raskt forkastes. Kles og fottøy industrien står for ca 10% av karbonutslippene i verden, noe som gjør den til en av de største miljøsynderne.

Det skjer heldigvis en oppvåking både blant konsumenter og produsenter i disse dager, og mange kjeder (også billigkjedene) har tatt initativ til å gjøre produksjonen mer miljøvennlig ved å ta i bruk naturlige materialer og resirkulere plast i kles- og skoproduksjonen. Dette er selvsagt positivt, men det monner foreløpig for lite.

Selv har jeg tatt i bruk 5 forholdvis enkle leveregler for å kontrollere shoppingimpulsene mine:

1. Jeg følger ikke influencere på blogg, Instagram, Snapchat eller Facebook.

Å følge en influencer blir etterhvert som å følge enn venn. Det oppstår raskt et kunstig, men samtidig et nært personlig forhold til vedkommende. Vi vet at de tjener penger på oss, men mellom strømmen av reklameinnlegg får vi også innsikt i livet til influenceren. Kanskje sliter hun med noe av det samme som vi gjør, kanskje reiser hun på luksusferien vi også drømmer om, kanskje oppleves hun eller han nærmere oss enn det de egentlig er. Er det rart at vi får lyst til å kjøpe produktene de anbefaler?

2. Jeg har orden i garderoben, slik at jeg vet hva jeg har og hva jeg eventuelt må kjøpe før en ny sesong eller begivenhet.

Å systematisere og rydde jevnlig i garderoben gir deg oversikt og orden, og hjelper deg å bruke det du har i stedet for å kjøpe nye ting. Et fint sted å starte er å gå igjennom alt du har, og kvitte deg med det du ikke lenger bruker. Deretter kan man beslutte hva man gjør med klær man bruker sjelden. Selv har jeg hengt selskapskjoler, sommerkjoler og øvrig sommertøy i boden for vinteren.

3. Jeg holder meg unna kjøpesenter, markeder eller gågater.

Jeg forsøker så langt det er mulig å unngå steder hvor jeg lett kan bli fristet til å handle. Å vandre målløst rundt i butikker trigger gjerne lysten for å handle noe. Husk at de som driver butikkene gjør det de kan for å friste deg til å handle med lekre utstillingsvinduer og tilbudsvarer rett innenfor døra.

4. Hvis jeg vurderer å kjøpe noe, bruker jeg et øyeblikk for å reflektere over hva annet jeg kunne fått for pengene.

Er det en drømmeferie jeg gjerne skulle tatt? Kunne jeg investert pengene i fond eller aksjer? Er det et teaterstykke eller en konsert jeg skulle fått med meg? Hvis jeg kjøper denne varen, hva tilfører den livet mitt?

5. Jeg går en tur hver dag.

Bevegelse i frisk luft gjør underverker for kropp og sinn. Turgåing hjelper meg å redusere stresset i hverdagen. Høyt stress over tid er ikke bra for kroppen, og kan gjøre det vanskeligere for oss å tenke klart og holde konsentrasjonen oppe. Uten et klart hode vil de 4 andre reglene fort kunne settes til side.

Photo by Burst on Pexels.com

Til slutt….

Det handler selvsagt ikke alltid om nitidig sparing og strikse forbruksregler. Livet ville vært både grått og kjedelig hvis vi aldri skulle unnet oss noe. For meg handler det mest om å være bevisst valgene jeg gjør, og unngå situasjoner eller påvirkning som gjør det vanskeligere å velge det som er riktig for meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s