Hva koster egentlig en ny smartklokke, på avbetaling?

For noen år tilbake fikk jeg en avansert pulsklokke i bursdagsgave. En super gave som har gjort trening morsommere. Det har kommet mange og mer avanserte klokker på markedet siden jeg fikk min, og sist uke hadde en venninne ett flott nytt eksemplar på armen. Den hadde langt flere funksjoner enn min egen, og jeg kjente øyeblikkelig lysten til å oppgradere. Hva kostet klokken?

1990 kroner.

Venninnen min innrømmet at hun hadde brukt muligheten for avbetaling. Klokken var tross alt noe hun ville bruke hver dag, hun syntes utgiften kunne forsvares.

Jeg har alltid vært rimelig skeptisk til å utsette betalinger, men har merket meg et økende tilbud for dette. Få kjøp er like. Noen ganger kan en slik løsning være grei nok. Mangler man en seng kan det være verdt noen ekstra tusenlapper å slippe og sove på sofaen i et halvt år. Kostnaden ved et hvert innkjøp er en individuell vurdering.

Jeg søkte opp smarklokken hos en stor aktør innen sportsmarkedet, og fikk umiddelbart tilbud om å utsette betalingen. Jeg kunne betale ned klokken over 14 måneder, med en effektiv forsinkelsesrente på 30,4 %. Totalt ville klokken koste 2724 kroner.

En annen aktør tilbød en forsinkelsesrente på 22 %, men med et månedlig gebyr på 45 kroner. Over ett år ville gebyrene alene utgjøre 540 kroner. Litt i overkant spør du meg.

Bak de «generøse tilbudene» finner du en kynisk og grådig kredittbransje som tjener svært godt på at vi utsetter betaling. Selv forholdsvis små summer vokser til store beløp.

Jeg må ikke ha smartklokken nå. Etter ca 9 måneder, med samme sparebeløp som den første aktøren ville avkrevd i avbetaling i måneden, har jeg penger til klokken selv. Jeg vil samtidig ha spart ca 681 kroner i unødvendige gebyr- og rentekostnader. Ingen kjempesum tenker du kanskje, men 681 kroner her og 681 kroner der blir mye over tid. La oss si at du setter de 681 kronene i fond i stedet, og lar de stå der i 30 år. Med en årlig avkastning på 8 % på en aksjesparekonto vil dette til slutt utgjøre 6853 kroner*.

Over tid er de små valgene av stor betydning. Små utgifter blir store hvis man glemmer å tenke på hva pengene kan vokse til over tid. La oss si at du hver måned kan spare 681 kroner på å ta andre valg. Du setter pengene i et globalt indexfond (0,20 % i forvaltningskostnader) og lar dem stå på en aksjesparekonto i 30 år. De smarte valgene dine vil til slutt utgjøre 929 738 kroner. Et greit tilskudd til pensjonskassen, synes du ikke?

Photo by maitree rimthong on Pexels.com

* Inflasjon og forvaltningskostnader er ikke hensyntatt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s