Hva er økonomisk trygghet?

Norge er et land med et svært høyt forbruksnivå. Mange bruker penger de burde spart, og altfor mange finansierer overforbruket med kreditt og forbrukslån. De siste tiårene har det vært økonomiske velstandsdager i Norge, og kanskje gir det oss en følelse av personlig rikdom som ikke alltid er reell. Ifølge Finanstilsynet har mange husholdninger «meget høy gjelsbelastning og begrensede finansielle buffere» (Finansielt utsyn, 10. desember 2019).

Det er ikke bra for den enkelte, og det er heller ikke bra for oss som samfunn. Er du en av dem som stadig bekymrer deg for penger, eller mangelen på penger? Føler du at lønnen går fortere ut enn den kommer inn? Har du lån eller økonomiske forpliktelser du ikke klarer å overholde?

Økonomiske bekymringer er gjerne knyttet til kompliserte følelser som skam, utilstrekkelighet, sårbarhet og kan til og med medføre tilfeller av depresjon og angst. Det er vondt å ha for lite penger.

De fleste av oss vil i løpet av livet oppleve varierende grad av økonomisk trygghet. For noen kan den økonomiske tilstanden bli varig grunnet omstendigheter utenfor ens egen kontroll. For andre er det uhensiktsmessige handlingsmønstre som fanger en i en permanent tilstand av underskudd, en tilstand der man aldri kommer over til sikker grunn. Et slikt liv kan fort bli krevende å leve.

Økonomisk trygghet er en forutsetning for et godt liv.

Økonomisk trygghet er en forutsetning for et godt liv, fordi trygghet er et grunnleggende behov for mennesker. Forskjellige mennesker vil ha forskjellige oppfatninger av hvor mye penger som skal til for å oppnå denne tryggheten. Noen kan føle seg økonomiske trygge, selv uten bufferkonto og jevn pengestrøm inn, fordi utgiftene er små og nettverket av støtte er stort, mens andre kan ha 100 000 på en sparekonto men fortsatt ha en følelse av økonomisk uro i kroppen.

Jeg vil definere økonomisk trygghet som fravær av stor økonomisk uro, samt evnen til å håndtere uforutsette utgifter på en slik måte at det ikke setter økonomien på spill. Det betyr ikke at du har råd til å kjøpe deg alt du har lyst på eller at du kan slutte i jobben for å dra på jordomseiling, men det betyr at du har nok penger til å dekke dagliglivets mange planlagte og uplanlagte utgifter.

Veien til økonomisk trygghet er ulik, men det er en faktor som er lik for alle. Skal du bygge opp økonomisk trygghet er du nødt til å forbruke mindre, og spare mer. Det, eller gift deg rikt 😉

Nyttige steg på veien:

Steg 1: skaff deg oversikt over inntekter og utgifter.

Steg 2: finn ut hvor du kan spare.

Steg 3: Spar.

Steg 4: Ikke undergrav din egen sparing ved å ta opp kreditt eller forbrukslån. Det kan føles som en midlertidig boost til økonomien, men det er svært sjelden slike lån/kreditt lønner seg.

Jo mer du kan kutte utgifter eller øke inntekter, jo fortere vil du kunne jobbe deg mot økonomisk trygghet. Det finnes ingen quick fix. Du kan ikke oppnå økonomisk trygghet hvis du ikke er villig til å leve et økonomisk fornuftig liv.

Hvis du allerede har oppnådd økonomisk trygghet, sitt tilbake og nyt det faktum at livet har en bekymring mindre. Nyt at du kan legge deg i kveld uten å tenke på regninger og usikret kreditt. Nyt at du kan kjøpe det du trenger uten å snu hver eneste krone. Nyt livet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s