Jeg har store økonomiske problemer, hva gjør jeg?

Det er utrolig vondt å ha lite penger. Ennå verre er det hvis personlige valg har skylden. Det er skambelagt å ikke håndtere sin egen økonomi. I Norge er det svært mange mennesker som lever under trusselen om å ikke få betalt for nødvendig livsopphold fordi de skylder for mye eller fordi de har en livsstil med for høyt forbruk. Det er skikkelig kjipt. For dem det gjelder.

Så hva gjør man?

1. Ikke gjem deg fra problemene.

Hvis gjelden har vokst seg umulig stor eller hvis du sliter med å forstå pengestrømmen, be om hjelp. I sosialtjenesteloven står det at kommunen din skal «gi opplysning, råd og veiledning som kan bidra til å løse eller forebygge sosiale problemer» (Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, §17). Ta derfor kontakt med kommunen og hør hvilke gjeldsrådgivningstilbud de kan gi deg. Ta også kontakt med venner eller familiemedlemmer du stoler på, og våg å fortelle om problemene dine. Gode støttespillere vil ønske deg alt godt, og det vil kjennes lettere når man har delt vonde tanker og følelser. Tør å være sårbar.

2. Skaff deg oversikt over økonomien.

Utgifter, inntekter og hva du skylder. Kontakt kreditorer og hør om det er mulig å få en bedre tilbakebetalingsplan.

3. Prøv å øke inntektene dine.

Jo fortere du kan kvitte deg med dyr gjeld, jo fortere kan man begynne å legge seg opp en sparebuffer. Hvis du ikke har dyr gjeld, vil økt inntekt gi deg handlefrihet til å bygge en bedre økonomi.

4. Ta tak i årsaken til din situasjon.

Hva er det som har ført deg inn i din nåværende økonomiske situasjon? Har du hatt et for høyt forbruk? Har du gjort dårlige valg?

Hvis man ikke er villig til å undersøke hva som driver ens egne handlinger og valg vil man alltid være fanget i det samme mønsteret. Endring kan være smertefullt, men det er ikke mulig å oppnå noe mer uten villighet til endring. Hvis du lar følelsene styre, og følelsene er for vanskelige å kontrollere – vel da må du jobbe med dem. Hvis du bor for dyrt eller kjører for dyr bil, vel da må du ta grep for å endre dette også.

5. Ikke gi opp.

Alle foregående punkter vil være vanskelige å gjennomføre, men du må forsøke allikevel. Hvis du ikke orker å ta tak i alt på en gang, så ta for deg en og en ting. Mikrosteg tar deg også i riktig retning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s