Bør jeg investere?

Photo by Lukas on Pexels.com

Verdens børser har hatt elendige uker. Avisene er fulle av røde overskrifter om markedstap og virusskremsel. Det er kjipt å være fersk investor. Det første store markedsfallet gjør vondt, skikkelig vondt. Litt som kjærlighetssorg, et brudd du ikke så komme og som er verre enn du trodde. Hvis du begynte å investere mens markedene var på vei oppover, noe mange gjør, så har man bare en teoretisk forståelse av hvordan er stort markedsfall føles.

Det er lov å kjenne litt på følelsene, men ikke la dem overstyre deg. Det er sjelden noen god ide å handle på impuls, og jeg har laget meg noen huskeregler for slike uker.

1. Har jeg blitt overivrig og investert mer i markedet enn jeg burde?

I oppgangstider er det fristende å gå inn med mer penger i markedet enn hva man kanskje burde. Det beste fondet mitt hadde over 20% avkastning i 2019. Det er klart det er fristende å sette hver ledige tilgjengelige krone i det fondet i håp om et like godt 2020. MEN du bør alltid ha bufferkapital utenfor markedet, for ellers kan det hende du må selge med reale tap fordi du må ha penger.

2. Er det noe i min økonomi som har endret seg og som gjør at jeg ikke kan vente på at markedet tar seg opp igjen?

Livet er ingen rettvinklet trekant. Jeg forsøker å gjøre en objektiv vurdering av min situasjon med jevne mellomrom. Går jeg nå inn i en mer usikker periode enn tidligere, og bør mer av sparepengene mine gå direkte på sparekonto?

3. Går bekymringene over markedsuroen utover liv og helse?

Hvis jeg går rundt og grubler og stresser over markedsuroen på en slik måte at det går utover dagliglivet, vel da vil jeg revurdere om jeg er en investor. Markedsfall, korrigeringer og rene krakk er endel av aksjemarkedenes syklus. Det er prisen du må betale for å på sikt få bedre avkastning enn i banken. Hvis du finner ut at dette ikke er i overenstemmelse med din personlighet eller livstil så er det kanskje nyttig å vurdere om videre innskudd i markedet er veien å gå for nettopp deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s