Lønner det seg å pendle?

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Våren 2016 begynte kjæresten min og jeg jakten på en felles bolig. Vi ønsket oss god plass, helst noe av nyere dato og rimelig reisevei til jobb. Vi hadde begge hver vår toroms som skulle selges, og et finansieringsbevis på 7 millioner til ny bolig.

Etter et halvt år med boligjakt ble det klart at vi hadde for lite penger. Vi tapte stadig budrunder, og selv boliger vi var lunkne til ble solgt mange hundretusen over takst. Det vi hadde råd til en måned var plutselig for dyrt noen måneder senere.

Boligprisene steg 23,3 prosent i Oslo i løpet av 2016 og en bolig som kostet 7 millioner på starten av året, kostet 8,6 millioner i desember. Ingen ekstremsparer i verden kunne holdt tritt med den utviklingen.

Sakte, men sikkert begynte vi å kikke på boligannonser utenfor byen.

Da åpnet det seg plutselig helt nye muligheter. Drømmeboligen var innenfor rekkevidde!

Valget falt til slutt på et splitter nytt funkisrekkehus, og på tampen av året fikk vi ny adresse noen få mil nord for Oslo.

Vi trives kjempegodt, og har aldri angrert på kjøpet, men hvor mye koster det egentlig å bosette seg utenfor bykjernen?

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Lånekostnader

Hvis vi hadde kjøpt bolig i Oslo ville vi endt opp med 5 000 000 i lån. Utenfor Oslo klarte vi oss med 3 millioner i lån. Boligrenten vår har i snitt ligget på 2,5 % de siste 3,5 årene. Et lån på 3 millioner koster oss 12 137 i måneden (25 år nedbetaling), mens et lån på 5 millioner ville kostet oss 20 195 kroner i måneden.

Transportkostnader

Vi har valgt å ha bil, noe vi ikke hadde trengt i Oslo. Kostnader knyttet til bilen er beregnet til rundt 50 000 i året, og da er alle utgifter medregnet (forsikring, service, bensin, bompenger og verdifall).

Vi har også utgifter til kollektivtransport, men kun en av oss har månedskort. Vi bruker rundt 25 000 i året på kollektivreiser. I Oslo ville vi begge hatt behov for månedskort (hele året) til en pris av 18 480, i tillegg ville vi vært nødt til å leie bil når vi skulle ut av byen. Det siste året jeg bodde i Oslo brukte jeg litt over 20 000 på leiebil.

Prisvekst

I Oslo har det vært en årlig prisvekst på leiligheter på 4,1 % siden 2016. En leilighet til 7 000 000 ville ha økt i verdi med 720 000 kroner. I Akershus har det vært en årlig prisvekst på rekkehus (delte boliger) på 4,1 %, og rekkehuset vårt vil i dag ha økt i verdi med 690 000 kroner. Tross den massive prisveksten som vanligvis finner sted i Oslo har det på papiret vært nesten like lønnsomt å kjøpe rekkehus på Romerike.

Konklusjon

Så hva er bunnlinjen? Er det lønnsomt å flytte ut av byen?

Mitt regnestykket er basert på sammenligning av en ny og romslig leilighet i byen, kontra et nytt rekkehus utenfor byen. Vi kunne ikke kjøpt en bolig med kontinuerlig behov for vedlikehold og oppussing. Til det har vi for mange tommeltotter, og for lite tålmodighet.

Utenfor byen sparer vi 96 000 kroner i året i boligutgifter, men vi har 36 500 kroner mer i transportutgifter. Prisveksten på landet er også litt lavere, men utgjør ikke mer enn 10 000 kroner årlig.

Totalt sett sparer vi i underkant av 50 000 i året på å pendle til jobb. Over 25 år er det 1 250 000 kroner. En og en kvart million er mye penger, særlig når de kronene i dag heller går rett inn i fond og aksjer. Tiden vil vise om det var riktig valg, men enn så lenge sier jeg –

JA. JEG KAN PENDLE!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s