Hvordan øke lønnen?

Nettet flommer over av tips til hvordan du skal forhandle deg frem til bedre lønn. De fleste råd er både velmente og gode, men ofte svært generelle.

Typiske råd du få er:

  • Still forberedt!

Dette punktet synes jeg er så selvfølgelig at det nesten er uten verdi. Selvsagt skal du ha forberedt en argumentasjon om hvorfor du fortjener bedre lønn.

Har du fått flere eller andre arbeidsoppgaver, tatt kurs eller etterutdanning?

Bidratt med noe ekstra eller oppdaget at du ligger lavere i lønn enn hva andre med tilsvarende kompetanse, ansiennitet og arbeidsoppgaver gjør?

  • Vær positiv og dialogorientert.

Dette er kode for «ikke vær en dust».

De færreste arbeidsgivere vil like medarbeidere som fremlegger krav og forventninger på en trassig måte. Du trenger ikke smiske for sjefen (slikt blir ofte gjennomskuet uansett), men så fremt du ikke er en helt uvurderlig ansatt kommer du ikke langt med å legge deg ut med sjefen heller.

Vær tydelig, men vennlig. Vær oppmerksom og reflektert med hensyn til tilbakemeldinger du får, men ikke vær redd for å påpeke (helst med eksempler) hvis du mener leder ikke gjør en rettferdig vurdering. Modne ledere (og det er dem du helst vil jobbe for) tåler å ha en ærlig samtale med sine ansatte uten å gå i forsvar.

Ledere har gjerne personalansvar for mange, og noen ganger må du hjelpe dem å se hva nettopp du bidrar med.

Rådene over er gode og nødvendige, men mangler allikevel et perspektiv jeg har erfart er viktig. DET PERSONLIGE PERSPEKTIVET.

Under følger mine personlige råd og erfaringer knyttet til lønnsutvikling

Etter 12 år i arbeidslivet har jeg både vunnet og feilet i lønnsforhandlinger. Tro meg.

Men først, litt kontekst.

Jeg jobber i en statlig institusjon, og er underlagt Hovedtariffavtalen i staten. Denne avtalen regulerer blant annet lønn og avtaler mellom ansatt og arbeidsgiver. Jeg var ferdig utdannet og begynte i min første «ordentlige» jobb i 2008. Min begynnerlønn var 350 000 kroner. Fra 2008 og frem til i dag har jeg byttet arbeidsgiver en gang.

Og så, litt statistikk.

I perioden fra 2008 til 2019 har det vært en lønnsvekst på 43,9 %. Det høres umiddelbart mye ut, men når vi tar hensyn til inflasjonen har ikke lønnsveksten vært like stor, men på totalt 27,4 %.

Med en startlønn på 350 000 ville min lønn, med gjennomsnittlig lønnsutvikling, ha vokst til 503 768 kroner.

Så hvordan har min lønnsreise vært fra da til nå? Og hva er det jeg skulle ønske jeg visste som nyutdannet?

Her er mine 5 beste tips!

Tips 1:

Sjekk om du holder tritt med den gjennomsnittlige lønnsutviklingen, og som et absolutt minimum, at lønnen din holder tritt med inflasjonen. Du vil helst ikke tjene mindre i år enn i fjor, og det gjør du hvis lønnen din ikke øker i takt med inflasjonen.

De første årene i arbeidslivet tenke jeg knapt nok på lønn. Jeg overlot lønnsforhandlingene til sentrale fagforeninger og var glad for det jeg fikk. Som et resultat sakket jeg akterut de første årene.

Legg deg til vanen hvert år å sjekke om din lønnsutvikling har vært i tråd med den generelle lønnsutviklingen. Statistisk sentralbyrå har statistikk over mye, også lønn. Gjør det kjent med oversiktene du finner der.

Tips 2:

Som nyutdannet vil du kunne oppleve at arbeidsgiver er konservativ i lønnsfastsettelsen, og at du må bruke litt tid på å vise at du er en verdifull ansatt. Denne veien må vi alle gå, og det kan være utakknemlig å være JA-menneske i påvente av en belønning der fremme, men det er strategisk lurt å vise hvem du er før du begynner å kreve høyere lønn.

MEN, når du HAR vist at du er en verdifull ansatt over tid, da trenger du ikke lenger stå med lua i hånden. Ingen ivaretar din lønnsutvikling bedre enn deg selv, og det gjelder å komme i gang tidlig. Be om en lønnssamtale med leder, og sørg for at du får din del av den årlige lønnspotten.

Mange, og kanskje spesielt kvinner, synes det er vanskelig å stikke hodet frem og kreve kreve høyere lønn.

Jeg er jo ikke spesiell, hvorfor skal akkurat jeg ha høyere lønn?

MEN, du er nødt til å bli din egen beste forkjemper. Hvis arbeidsgiver er fornøyd med deg, er det ingen grunn til at du ikke skal være det.

JA, det er ubehagelig å kreve. Det ligger liksom i den norske folkesjelen å sette andre foran seg selv. Felleskapet, fremfor individet.

Men vit at det er kulturen du er sosialisert inn i, og jobb med deg selv om nødvendig. Det er lov, og helt på sin plass, å bli belønnet for arbeidet ditt. Lønn er tross alt den beste indikatoren mange av oss har på vår verdig for arbeidsgiver.

Tips 3:

Gjør deg kjent med kodene og de uskrevne normene på arbeidsplassen, særlig når det kommer til lønnsutvikling. Hvem styrer lønnen din? Er det din nærmeste leder, lederen over der eller noen som sitter på et hovedkontor langt borte. Hvilken rolle spiller fagforeningen din?

Det nytter ikke å bare bruse med fjærene foran nærmeste leder, hvis denne personen har liten eller ingen innvirkning på din lønn. Gjør deg bemerket også blant ledere høyere opp i hierarkiet. Vis oppriktig interesse for dine medarbeidere, og vær en pådriver for godt arbeidsmiljø og god kultur.

Vi tror ofte at lønn kun henger sammen med hvor raskt og effektivt du ivaretar arbeidsoppgavene dine, men så fremt du ikke er en ensom gjeter på en seter, er den menneskelige tilstedeværelsen din også viktig. De som deler ut årets lønnsforhøyelse er tross alt bare mennesker, og jo flere positive assosiasjoner de har til deg jo bedre.

Tips 4:

Hvis du føler du stagnerer må du vurdere om du skal sondere jobbmarkedet. Jeg har hørt folk argumentere for at denne taktikken kan slå feil hvis sjefen får høre om det. Jeg kjøper ikke det argumentet. Hvis sjefen din er så lite villig til å komme deg i møte hvis du har rimelige krav om høyere lønn eller mer utfordrede oppgaver, eller i verste fall straffer deg for å søke lykken et annet sted – vel da er ikke dette arbeidsgiveren for deg.

Jeg har selv brukt jobbsøking aktivt i lønnsforhandlinger. Hos oss kan du få høyere lønn gjennom de vanlige lønnsforhandlingene (årlig), eller hvis du bytter stillingskode eller ansvarsområder.

Men det finnes også en siste mulighet. Arbeidsgiver kan heve lønnen for å beholde ansatte med viktig kompetanse.

Tips 5:

OG sist, men ikke minst!

Vær en positiv bidragsyter til det sosiale limet på arbeidsplassen.

Meld deg frivillig til julebordkomiteen eller ta initiativ til vinlotteri, quiz eller lønningstreff.

Jeg er forholdsvis introvert av natur, og tar ikke en naturlig lederrolle når det skal planlegges sosiale happenings, men det er viktig å bidra allikevel. Ikke vær den som alltid melder deg ut, eller drar hjem tidlig. Vis at du liker å være med «gjengen» din og at du setter pris på den tiden dere har sammen også ved siden av den daglige driften.

Så hvordan har så min lønnsutvikling vært?

Husker du den gjennomsnittlige lønnsutviklingen siden 2008?

27,4 % (når man tar hensyn til inflasjonen).

Ikke verst altså. Vi har fått mye mer å rutte med.

Siden 2008 har jeg hatt en årlig lønnsvekst på 8,25 %. Tar jeg hensyn til inflasjonen har den årlige lønnsveksten vært på 6,2 %, totalt 74,4 %.

Husk at bare en liten prosentsats bedre i året utgjør svært mye over et helt arbeidsliv.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s